De familie Tensen uit Andijk.
Stamreeks: Grietje Tensen Stamreeks: Gerrit Butterman
 De familie Tensen heeft in de 19e eeuw en daarvoor in Andijk en andere plaatsen in Westfriesland gewoond. Deze protestante familie van tuinders zijn altijd in dit gebied geweest. Na de W.O.II  emigreerden er een aantal naar Canada, omdat de omstandigheden daar beter zouden zijn.

De genealogische gegevens van de familie Tensen heb ik gekregen via familie op Andijk. 

Wetenswaardigheden van de familie zijn niet zo gemakkelijk te vinden, omdat de reistijd naar archieven te veel tijd kosten door de woonafstand van mij.. Toch er is er met de gevonden gegevens wel een beeld van de familiegeschiedenis te reconstrueren.

Andijk Kathoek aan de dijk
Grietje Tensen (1887-1947) De Kathoek aan de dijk in Andijk.

Mijn grootmoeder Grietje Tensen geboren en getogen op Andijk. Zij was een zelfstandige vrouw, die vaak onorthodoxe middelen gebruikte om het hoofd boven water te houden. Vooral toen haar man Gerrit Butterman alleen naar Canada vertrok en zij met vier kinderen in Krabbendam, gemeente Warmenhuizen, achterbleef. Als een marskramer ging zij de boer op en probeerde zo een inkomen te verwerven. Zij moest van de kerk officieel scheiden van haar man, omdat zij anders geen ondersteuning van de diaconie zou krijgen. Toen haar man terug kwam, hertrouwde zij direct weer met hem en vertrok met het hele gezin de dag na het huwelijk naar Rotterdam.