De familie Teesselink uit Hellendoorn.   
       Stamreeks: Egbertus Johannes Teesselink

De familie Teesselink heeft in de 19e eeuw in het kerkdorp Hellendoorn gewoond, en daarvoor in het buurschap Noetsele in het huidige Nijverdal, gemeente Hellendoorn. Deze  protestantse familie van boeren  zijn later handwerkslui en winkeliers en bakkers  geworden.  Mijn schoonvader is begin jaren vijftig naar Enschede gegaan in de textiel. Hij was docent textiel verven aan de Hogere Textielschool aldaar en later adjunct directeur op deze school. 

Wetenswaardigheden van de familie zijn gemakkelijk te vinden, omdat er in archieven , zoals in het Markeboek, de familie als boer regelmatig naar voren komt. Met de gevonden gegevens is de familiegeschiedenis te reconstrueren.

Egbertus Johannes Teesselink (1884-1964)

 Erve  Gagelman in Hellendoorn aan de Regge

De  grootvader van mijn echtgenote Egbertus Johannes Teesselink, zoon van de bakker Hendrikus Teesselink bleef zijn  in het kerkdorp Hellendoorn als bakker en kastelein op het Zwarte Peerd in Hellendoorn.  Zijn vader Hendrikus is geboren op het erve Gagelman. Deze boerderij is  afgebroken, maar het sportpark op de plaatsvan de boerderij heet nog steeds Gagelman. Naast het erve lag het Gagelman's veen met de zandbelten er omheen. De belten zijn links op de foto te zien. Nu is er een vennetje dat ontstaan nadat  het turfsteken. Een prachtig stukje natuur omgeven door zandbelten. Je waant je er zo weer in de vorige eeuw..

Naast de bakkerij hield hij altijd nog een paar koeien op de deel. Het vee lag hem na aan het hart . De man had veel humor en had een voortrekkersrol bij onder andere de veeverbetering. Hij was gehuwd met Asselina Dijsselhof uit Heino.