De familie Kuik uit Beilen.  
Stamreeks: Jan Kuik Stamreeks: Willemtien Vrijs

De familie Kuik heeft in de 19e eeuw en daarvoor in Beilen en omgevingt gewoond. Een echte Drentse boeren familie.

In Wijster, Eursinge, Lievinge en andere buurtschappen rondom Beilen duikt de familienaam Kuik op. De foto's van de familie aan het begin van de eeuw laten de man en de vrouwen in drentse klederdracht zien. Ook de naamgeving van de meisjes is leuk afwijkend van  Westelijk Nederland. Verkjlein woorden met -je worden ien, dus Margje wordt Margien en Aaltje, Aaltien enz.

Wetenswaardigheden van de familie zijn voor mij niet zo gemakkelijk te vinden, maar de historische vereniging Beilen en omstreken levert mij  wel achtergrond informatie op via het verenigingsblad. Zo is er met de gevonden gegevens wel iets van de familiegeschiedenis te reconstrueren.

Jan Kuik  (1872-1947)

Boerderij van Bouwe Kuik in Lievinge bij Beilen.

 Jan Kuik geboren als boerenzoon in Beilen . Hij verhuist in 1910 naar Appelscha, waar hij een postkantoor gaat leiden en een winkel in kantoorartikelen. Hij was gehuwd met Willemtien Vrijs, ook een echte drentse vrouw. Zijn zoon Herman heeft het postkantoor overgenomen. De oude winkel annex postkantoor staat er nog steeds aan het kanaal. De jongste zoon Wil werd zilversmid na een opleiding in Schoonhoven en is in Zwitserland met succes een eigen zaak gaan opzetten. Hij is met een Zwitserse vrouw gehuwd.