De familie Knoop vanuit  Meppel naar Numansdorp.  
Stamreeks: Albertje Aaltje Knoop  Stamreeks: Willem Noorland
 

De familie Knoop kwam via Meppel,  Deventer, Steenwijk naar Numansdorp. Dit was een familie van sigarenmakers  in de 19e eeuw en begin 20e eeuw.  Het vak van sigarenmaker  bracht veel verhuizingen met zich mee gebracht. Blijkbaar trokken ze van plaats naar plaats.

Wetenswaardigheden van de familie zijn niet zo gemakkelijk te vinden, omdat er in archieven  veel verplaatsingen zijn. Toch er is er met de gevonden gegevens wel iets van de familiegeschiedenis te reconstrueren.

 

Albertje Aaltje Knoop (1891-1974)

Christiaan Knoop en Jantien Veneman

Mijn grootmoeder Albertje Aaltje Knoop is in Deventer geboren, als dochter van Christiaan Knoop.  Willem Noorland werkte op de Stoomtram van de RTM Rotterdam-Numansdorp.  Tijdens zijn werk zal hij mijn grootmoeder Albertje Aaltje Knoop wel hebben leren kennen, die in Numansdorp woonde en bij de burgemeester werkte als keukenprinses, een mooie benaming voor het leiden van de keuken.

Het echtpaar verhuisde via Den Haag naar Rotterdam, waar ze zo'n vier keer van huurwoning wisselden. Mij is over de Knoopfamilie nog niet zo veel bekend. In Deventer woont nog steeds de familie van  Leffert Knoop een broer van Christiaan Knoop. Leffert was ook sigarenmaker, maar hij is in Deventer gebleven.