De familie Butterman rondom de Zuiderzee.   
Stamreeks: Gerrit Butterman   Stamreeks: Grietje Tensen 
 

De familie Butterman heeft in de 19e eeuw en daarvoor in Monnickendam en de Zaanstreek gewoond. Mijn tak van deze oorspronkelijk familie van handwerkers van schilders en schoenmakers is eind 19e eeuw via één generatie op Urk naar Andijk vertrokken. Na een Canadees avontuur in de twintiger jaren  van mijn grootvader vertrekt het gezin naar Rotterdam.  De connectie met Andijk blijft door de familie- banden vrij intensief.

Wetenswaardigheden van de familie zijn niet zo gemakkelijk te vinden, omdat er in archieven vaak alleen standaard gegevens naar voren komen. Toch er is er met de gevonden gegevens wel een familiegeschiedenis te reconstrueren.

Gerrit Butterman (1891-1947)

Urk met vuurtoren en uitvarende botters omstreeks 1900

Mijn grootvader Gerrit Butterman ging van Urk en Andijk naar Rotterdam, waar hij als schoenmaker  een eigen zaak had. Hij was de zoon van Willem Butterman, schoenmaker op Urk. In de stamreeks van Gerrit Butterman staan de meer genealogische gegevens. Hij werkte op Andijk als tuinder en schoenmaker bij zijn broer Willem. Op Andijk ontmoette hij Grietje Tensen. In het begin van de vorige eeuw vertrok hij eerst naar  Krabbendam  en vandaar uit alleen naar Canada om daar het fortuin te zoeken. Uiteindelijk kwam hij na een aantal jaren terug en vertrok naar Rotterdam en werkte in de zaak met de naam The New Method , waar hij staande werkte, aan de Strevelsweg.

Hij was enorme prater en voerde ook in de winkel vele discussies. De zaak is door allerlei omstandigheden, zoals crisis en oorlog, nooit echt bloeiend geweest en was het een heel werk om het hoofd ook financieel boven water te houden. Hij was ook erg actief in de spiritistische beweging in Rotterdam, waar hij in Amerika mee in contact was gekomen.